Van beddenfabriek tot droomplek

Van beddenfabriek tot droomplek

04-05-2020

Het Johannes Aupingkwartier is niet zomaar een woongebied. Achter de karakteristieke woningen en sfeervolle hoven gaat een bijzonder verhaal schuil. Een verhaal dat ons terugbrengt tot in de negentiende eeuw. Terug bij de man naar wie deze gedroomde woonplek is vernoemd. Ga je mee?

Het verhaal begint in 1968, als Johannes Auping een eigen smederij begint in de binnenstad van Deventer. In die smederij maakt hij voornamelijk kachels en fornuizen. De kwaliteit van zijn werk leidt uiteindelijk tot een grote opdracht: hij mag twee jaar lang alle ziekenhuisbedden maken voor het Sint Geertruiden Ziekenhuis. Inclusief innovatief spiraalmatras. En juist dat matras gaat de basis vormen van het toekomstige succesvolle Auping-bed. Auping breekt dan ook door als ‘Eerste Nederlandsche Fabriek van Stalen Gezondheidsmatrassen’.

In 1897 gaat de Willem, de jongste zoon van Johannes, werken bij het bedrijf. Tien jaar later overlijdt zijn vader, waarna Willem het roer overneemt. Hij bouwt in 1912 een nieuwe fabriek aan de rand van de stad. De locatie is aan de huidige Laan van Borgele. In de decennia die volgen neemt een derde en laatste generatie Auping het stokje over. Hoewel het bedrijf daarna eigendom blijft van de Auping-familie vormen ze geen onderdeel meer van de directie.

In de twintigste eeuw vernieuwt Auping zichzelf en de markt voortdurend. Hun verstelbare beddenbodems zijn baanbrekend. Door groei verhuist Auping in 2014 naar een nieuwd pand aan de Maagdenburgstraat. De oude Auping-fabriek aan de Laan van Borgele, waar maar liefst 102 jaar lang bedden geproduceerd werden, blijft verlaten achter.

Ter Steege Bouw Vastgoed koopt het verlaten Auping-terrein op in 2016 en ontwikkelt plannen om het terrein om te toveren tot een woongebied. Dit woongebied krijgt de naam
‘Johannes Aupingkwartier’.

Omdat de insteek vanaf het begin is geweest om het gebied samen met de toekomstige bewoners te ontwikkelen, is deze naam niet door vastgoedontwikkelaar Ter Steege Bouw Vastgoed zelf bedacht. Een inwoner van Deventer heeft deze naam aangedragen tijdens de naamwedstrijd. Als dank voor deze naam werd de winnaar beloond met een Auping-bed. Want wat is een betere prijs voor de naam van deze droomplek dan een link naar de beddenfabiek die hier ooit heeft gestaan…

Van beddenfabriek tot droomplek