In het Johannes Aupingkwartier woon je toekomstbestendig, in een energieneutrale woning en een ecologische verantwoorde wijk. Verschillende duurzame oplossingen dragen daaraan bij. Dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee.
De woningen in het Johannes Aupingkwartier zijn goed geïsoleerd. Dit is een essentiële voorwaarde bij het gebruik van een warmtepomp. Goede isolatie zorgt ervoor dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Dit bevordert het wooncomfort in huis en er is minder energie nodig om de woning te verwarmen.
Jouw woning wordt verwarmd met een luchtwarmtepomp. Dit alternatief voor een gasgestookte cv-ketel gebruikt de warmte van de buitenlucht om je woning binnen te verwarmen. De luchtwarmtepomp werkt op elektriciteit. Die wordt natuurlijk opgewerkt door je eigen zonnepanelen!
Alle woningen in het Johannes Aupingkwartier hebben zonnepanelen. Dat biedt voordelen. Schone energie bijvoorbeeld. Met de energie van zonnepanelen haal je je eigen groene stroom binnen.
Zoals alle nieuwbouwwoningen van vandaag zijn de woningen in het Johannes Aupingkwartier gasloos. De woningen zijn dus niet aangesloten op het aardgasnet. In plaats daarvan wordt je woning verwarmd via een warmtepomp op elektriciteit. Koken gebeurt elektrisch; op inductie of keramisch. Vergeleken met een woning op gas heeft jouw gasloze woning een aanzienlijke lagere co² uitstoot.
Midden in de wijk ligt een wadi. Deze met grassen begroeide en met grind gevulde greppel is niet alleen een fraaie aanvulling op het groene binnengebied. Het heeft ook een belangrijke functie als hemelwateropvangplaats. Dat werkt als volgt: de wadi staat bij mooi weer droog, maar vult zich tijdens een regenbui met regenwater. Hierna infiltreert het water langzaam de bodem, wat goed is voor het grondwaterpeil. Bovendien voorkomt de wadi dat het schone regenwater in het riool terechtkomt.
De woningen in het Johannes Aupingkwartier zijn energieneutraal. Oftewel; de woningen wekken zelf de energie op die zij nodig hebben voor o.a. verwarming en warm water. Dat scheelt enorm in de kosten! Bovendien zijn de woningen energiezuiniger dan de geldende norm. Dat kun je zien aan de energieprestatiecoëfficiënt (EPC): de index die de energetische efficiëntie van de woningen aangeeft. Daarbij geldt: hoe lager de EPC, hoe efficiënter. De EPC van energieneutrale woningen is 0. De norm is 0,4.