Wie was nu eigenlijk de man naar wie het Johannes Aupingkwartier vernoemd is? Wat maakte hem bijzonder? En leeft, behalve zijn naam, ook zijn geest voort in het woongebied? Het antwoord op de laatste vraag is ‘JA’. Net als Johannes Auping is het Johannes Aupingkwartier gericht op het realiseren van dromen. Met passie, vakmanschap, duurzaamheid en innovatie ontwikkelt Ter Steege Bouw Vastgoed hier een prachtig stukje Deventer. En dat zijn ook precies de eigenschappen die Johannes Auping groot maakten.
Het leven van Johannes Auping
Johannes Auping werd geboren op 5 september 1837 in Zwolle. Zijn vader was Ernst Auping, een banketbakker. Zijn moeder heette Gerhardina van Santen. Johannes Auping trouwde met Wilhelmina Kemper (1837-1915). Samen kregen zij meerdere kinderen. Hun jongste zoon Willem volgde hem later op. Op 5 januari 1907, na vele succesvolle decennia als beddenfabrikant, overleed Johannes Auping in Deventer.
Van smid tot beddenproducent
In 1868 vestigde Johannes Auping hij zich aan de Smedenstraat in Deventer, waar hij zijn eigen smederij begon. Hij bleek een vakkundig smid. Het nette, degelijke smeedwerk van Johannes Auping viel op: het Sint Geertruiden Ziekenhuis, nu het Deventer Ziekenhuis, vroeg hem om alle bedden te produceren voor een nieuw te bouwen locatie.
Slimme uitvinder
De Auping-bedden trokken de aandacht van andere ziekenhuizen.Er volgde onder meer een opdracht van het Burgerziekenhuis in Amsterdam. Dit ziekenhuis wilde bedden met een verende en ventilerende ondergrond. Johannes Auping vond hiervoor een geheel nieuwe bedbodem uit. Gebruikmakend van een mechaniek dat hij ook in snijbonenmachines toepaste, vervaardigde hij spiraalvormige staaldraden. Daarmee maakte hij verende bedbodems. Deze uitvinding vormde de bodem voor de talloze innovaties die Auping tot op de dag van vandaag op de markt brengt.
Van beddenfabriek tot droomplek
Toen Johannes Auping zijn eigen smederij opende, kon hij niet vermoeden dat hij hiermee het zaadje plantte voor een succesvolle beddenfabriek met internationale faam. Evenmin had hij kunnen bedenken dat, ruim 150 jaar later, zijn naam verbonden zou worden aan een woongebied dat wordt ontwikkeld op een oude Auping-locatie…